031 4381 207
  office@emamed.ro
logo logo
Ecografia este folosita in medicina pentru vizualizarea partilor din corpul uman, pentru studierea organelor si cautarea anomaliilor in structura lor.

Ecografia este astazi o metoda accesibila pe scara larga, iar examenul ecografic face parte dintre investigatiile de rutina.

Tehnica consta in trecerea unei sonde pe deasupra pielii, sonda care trimite ultrasunete ce sunt reflectate de diferitele tesuturi intalnite in calea ei. Imaginile sunt transmise apoi pe un ecran de calculator. Sondele sunt diferite in functie de organul ce trebuie studiat. Se foloseste si un gel apos, care faciliteaza contactul sondei cu pielea sau cu mucoasele. Ecografia se practica in general pe pacientul lungit pe spate.
Acest examen este complet nedureros si nu are nicio contraindicatie.
Ecografia obstetrica este necesara pentru studierea fatului: dezvoltare, activitate cardiaca, miscari, eventuale malformatii. Inainte de ecografie, mamica trebuie sa bea multa apa pentru a avea vezica plina: astfel, ultrasunetele vor trece mult mai bine. In ginecologie, ecografiile sunt adesea prescrise pentru vizualizarea organelor genitale, de exemplu ale ovarelor, in cautarea unui chist, sau pentru vizualizarea uterului in cautarea unui fibrom. Se poate folosi fie o sonda abdomino-pelvina, pe care medicul o va trece pe pielea abdomenului, fie o sonda vaginala ce este introdusa in vagin, pentru o mai buna vizualizare a organelor genitale.

Cu ajutorul ecografiei se pot studia si alte organe, precum: vezica biliara, ficatul, tiroida, ganglionii, dar si aparatul locomotor: muschii, articulatiile, tendoanele, ligamente. Ecografia este o metoda de investigatie si pentru examinarea aparatului genital barbatesc. Exista si ecografii care folosesc o substanta de contrast. Aceasta substanta se injecteaza in vene cu cateva minute inainte de examen. Procedeul acesta este folosit mai ales pentru examinarea ficatului, dar si a arterelor creierului. Injectarea acestui agent de contrast poate produce efecte indezirabile (cazuri rare).

Contact

Adresa: Str. Lucian Blaga Nr. 4, Sector 3, Bucuresti
Telefon: 031 4381 207
Fax: 031 4381 207
Mobil: 0733 966 759